Forum www.skgangolsena.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Bardzo zdrowy tort:)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.skgangolsena.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mimeczka




Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biała Podlaska / Białystok

PostWysłany: Czw 10:34, 16 Paź 2014    Temat postu: Bardzo zdrowy tort:)

Składniki:

1 arbuz (najlepiej bezpestkowy, ale z pestkami też się nada) w całości
1 galaretka truskawkowa
100 ml wrzątku
400 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
kilka kostek startej czekolady
barwnik zielony i czerwony

Przygotowanie:

Z arbuza odcinamy górę i dół, a następnie obieramy ze skórki, tak by powstał walec.Obkładamy arbuza na kilka minut grubym ręcznikiem papierowym, by zdjąć nadmiar soku, ręcznik nie powinien podrzeć się na owocu. Po odjęciu ręcznika arbuz jest „suchy”. Pędzelkiem rozsmarowujemy dokładnie na naszym torcie galaretkę (łącznie z talerzykiem na którym arbuz stoi). Resztę galaretki wlewamy do głębszego talerza i wstawiamy to lodówki. Tort wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fixami na sztywną masę. 1/3 bitej śmietany odkładamy i dzielimy ja na pół. Jedną połowę barwimy na czerwono a druga na zielono.
Tort po wyjęciu z lodówki obkładamy równomiernie biała bitą śmietaną i boki dekorujemy startą czekoladą i kolorową masą. Na górę układamy serca wycięte z galaretki i również kolorową masą.
Wkładamy ponownie do lodówki. Dzięki galaretce, nasz tort arbuzowy nie puszcza przed pokrojeniem soku, a bita śmietana doskonale się trzyma. Ps. U mnie bita śmietana zjeżdża, bo nie miałam śmietan fixu;/

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.skgangolsena.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin